Ondernemen in Crisistijd

Ik leerde al op hele jonge leeftijd: F* alle omstandigheden

Ik ontmoette Marijn Kortstra, net 24, een paar jaar geleden op een bijeenkomst van Entrepreneurs’ Organization. Hij is against all odds een mega succesvol ondernemer.

Ik interviewde Marijn voor mijn nieuwste boek: Ondernemen in Crisistijd. Dat ligt volgende week pas in de winkel, maar een deel van het interview met Marijn kun je hier vast lezen:

Op zijn 14e werd Marijn heel ziek. Hij lag jaren op bed en kon eigenlijk maar twee uur per dag wat doen.
Naar school gaan (hij zat in 2 VWO) was geen optie meer en hij raakte in een depressie. Ziek, geen school, geen energie. Zijn ouders zagen dat er wat moest gebeuren en hebben Marijn gepusht om binnen die twee uur per dag dat hij wat kon doen, iets op te pakken.

Hij startte toen zijn bedrijf, no.dots. In eerste instantie bouwde hij websites vanaf een zolderkamertje met wat hulp van vrienden, maar al op zijn 16e nam hij zijn eerste personeelslid aan. Door de jaren heen kon hij steeds iets meer gaan werken, maar pas op zijn 18e kwamen ze erachter dat hij een auto-immuunziekte had en kon hij gaan bouwen aan herstel. Ondanks dat hij tussen zijn 14e en 21e delen van de dag op bed lag, bouwde hij no.dots uit tot een online marketingbedrijf met een team van tien marketeers en grote internationale klanten.

Marijn zegt: ‘Ik leerde al op hele jonge leeftijd het verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid. Schuld gaat over: waar ligt de fout? Schuld ligt buiten mijzelf. Het was niet mijn schuld dat ik ziek werd. Het was ook niet mijn schuld dat ik niet meer naar school kon. Maar het was wel mijn verantwoordelijkheid om binnen de gegeven omstandigheden iets van mijn leven te maken. Ik was de enige die verantwoordelijk was voor mijn eigen geluk en het behalen van mijn doelen.

Het is niet onze schuld dat de coronacrisis toeslaat. Het is niet onze schuld dat klanten hun opdrachten intrekken. We hebben niets fout gedaan waardoor dat kon gebeuren. Maar het is wel onze verantwoordelijkheid om, nu we in deze situatie zitten, adequaat te handelen.

Het is zo gemakkelijk om de verantwoordelijkheid buiten jezelf neer te leggen, dan hoef je er niks mee. Maar dan geef je al je leiderschap uit handen en uiteindelijk maakt dat machteloos. Het moment dat je beseft dat je verantwoordelijk bent voor alles in je leven, toon je leiderschap.

Ik leerde al op hele jonge leeftijd: Fuck alle omstandigheden; het is mijn verantwoordelijkheid er iets van te maken. Deze mindset neem ik mee in alles wat ik doe. Dus toen de coronacrisis uitbrak, baalde ik heus wel even. Het was tenslotte niet onze schuld dat een grote klant zijn opdracht introk omdat de productie van zijn goederen in een fabriek in China volledig stil kwam te liggen. Het was wel mijn verantwoordelijkheid om binnen die omstandigheden de juiste dingen te doen. En dat deden we.’

Bovenstaande komt uit het hoofdstuk ‘Mindset’ in mijn nieuwste boek: Ondernemen in Crisistijd. Het komt volgende week pas uit, maar je kunt het nu al reserveren!

 

WIN EEN LIMITED EDITION T-SHIRT:  

I GOT THIS!

Zodra het boek uit is, kun je een geweldig T-shirt winnen!

Van 5 t/m 10 juni verloot ik iedere dag 3 T-shirts.

Je hebt dus de kans om 1 van de 18 T-shirts te winnen!

 

Dit zijn de regels:

  • Reserveer het boek (liefst via managementboek.nl) zodat je het als eerste in huis hebt
  • Plaats van 5 tot en met 10 juni een foto van het boek op Linkedin, Facebook en/of Instagram;
  • Tag mij daarin @FemkeHogema
  • Gebruik de volgende #’s: #OndernemenInCrisistijd #IgotThis
  • Je kunt IEDERE dag op IEDER platform meedoen
  • We verloten iedere dag 3 T-shirts onder de meest opvallende en leuke inzendingen.
  • We mailen je uiteraard voor je maat en je adres!

 

You got this!

Femke Hogema

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *