Geloof jij in maakbaarheid of in geluk?

Ik werd onlangs geïnterviewd voor een magazine voor interimmanagers. De interviewer had mijn boeken gelezen en merkte op. ‘Jij suggereert in je boeken dat je als ondernemer zelf de hand hebt in hoe goed je het doet. Maar’, zo vervolgde hij, volgens Professor Daniel Kahneman speelt de factor geluk of toeval ook een grote rol bij succes. Speelt dat dan geen enkele rol bij het succes van ondernemers?’

Ik antwoordde daarop: “Niet alles is maakbaar. Mijn geluk begon er al mee dat ik in een rijk land ben geboren en een goede opleiding kon volgen. Maar het heeft tegelijkertijd geen zin om te geloven in geluk of toeval. Veel meer zin heeft het om te geloven in je eigen invloed. Je moet zelf in actie komen. Dus daarom geloof ik liever in invloed dan in toeval of geluk.”

De interviewer pakte niet door op dit onderwerp, maar het onderwerp sudderde de dagen na het interview nog wat door in mijn gedachten. Want ja, ik heb het altijd over het creëeren van succes. Over het nemen van de juiste acties om de gewenste resultaten te creëeren. Maar hoe zien anderen dat? Vroeg ik me af.

Dus toen ik gisterochtend op de mat lag bij mijn personal trainer Jerrel vroeg ik hem wat volgens hem de factor geluk was in succes. Het interessante is; Jerrel rende ooit voor het Olympisch team. Je zou zeggen dat dat vooral heel veel trainen is en dat het woord geluk niet in zijn vocabulaire voorkomt. Toch speelt pech versus geluk een rol in topsport. Door een pas net herstelde blessure werd Jerrel uiteindelijk op de reservebank gezet in plaats van in het veld. Hele dikke pech – zeker als je jarenlang keihard hebt getraind voor de Olympische Spelen.

Ook nu, in een economische recessie, kun je zeggen dat pech een grote rol speelt. Je zou maar de pech hebben om je winkel te moeten sluiten door een Lock-down vanwege een virus. Daar heb je zelf op geen enkele manier invloed in. Hele. Dikke. Pech. Dus.

En toch… Toch heeft het volgens mij geen enkele zin om te geloven in, of zelfs maar rekening te houden met, de factor geluk in je succes. Want dat maakt je vleugellam. Als je als topsporter gelooft dat je vooral geluk nodig hebt om te winnen, dan geeft dat weinig motivatie om 8 uur per dag keihard te trainen. En als je tijdens de lock-down vooral vindt dat je enorm veel pech hebt gehad, geeft dat geen energie en motivatie om verandering te creëeren.

Dus – het is niet zozeer dat ik niet geloof dat er zoiets bestaat als pech en geluk. Het is oprecht dat ik geloof dat het geen enkele zin heeft daarin te geloven of op te wachten. De enige manier om succesvol te zijn, is door het nemen van de juiste acties. En als er wat geluk op je pad komt, dan is dat alsof je een duwtje in de rug krijgt. Maar je ging al de juiste kant op. En pech? Dat is die lekke band, die je gewoon moet plakken. Such is life.

Succes creëeren begint bij je mindset. Bij wat jij gelooft wat mogelijk is. Als jij namelijk denkt dat je nooit verder zult kunnen fietsen dan naar het schoolplein, dan stopt het daar al. Dan komt het niet in je op om een groter doel te stellen en de juiste acties te nemen. Want dat zijn de volgende stappen. Eerst volgt het bepalen van je doel. Waar wil je heen? Winnen op de Olympische Spelen? Of wil je een een keer een driedaagse fietstocht maken? Vervolgens maak je een plan. Je denkt na over wat je te doen staat om het gewenste resultaat te creëeren. Dat is kilometers maken als je sneller wilt kunnen fietsen. Of een marketingstrategie maken als je meer klanten wilt. Vervolgens is het zaak om consequent actie te nemen. Iedere dag opnieuw. Ook als het regent of als je geen zin hebt om te bellen. Als in je plan staat dat je vandaag 20 km fietst of 3 klanten belt, dan heb je je fiets uit de schuur te halen of je telefoon uit je broekzak. En als je dan beren tegenkomt? Dan moet je je acties aanpassen. En als de beer zo groot is dat je je winkel moet sluiten? Dan moet je enorme acties nemen. Ook dat is ondernemerschap. Mindset – Doel – Plan – Actie. That’s it 😉

Ben jij er klaar voor om je succes te creëeren? Om 2 dagen aan de slag te gaan met je mindset, doelen te stellen, een plan op te stellen en de vereiste acties uit te zetten? Kom dan naar Winstgevende Plannen. Dat kan zowel live met 75 ambiteuze ondernemers in een zaal, of via Livestream. Dan betrekken we je er helemaal bij; maar zit je wel gewoon thuis achter je eigen computer. Welke route jij ook kiest – op Winstgevende Plannen zet jij jouw route naar succes uit.

Zie ik je daar?

Op WinstgevendePlannen.nl/event staat alle informatie over de tweedaagse. Ook kun je daar je ticket bestellen.

Locatie-tickets (beperkt beschikbaar!)
Een locatie-ticket is in de early bird (tot en met 2 oktober) maar € 497,- excl. btw voor twee geweldige dagen, voorbereidende opdrachten, het boek Winstgevende Plannen, een werkboek, werkbladen, lunches en als je wilt: Een vuurloop op de eerste avond.
Dat is een no-brainer toch? Die investering verdien je gegarandeerd (en waarschijnlijk tien of honderdvoudig) terug.
LET OP: Ivm de huidige maatregelen hebben we een beperkt aantal locatie-tickets te koop. Ik verwacht dat we snel uitverkocht zijn. Dus als je hier bij wilt zijn – bestel dan vandaag je ticket.

Livestream tickets 
Livestream tickets zijn in de early bird (tot en met 2 oktober) maar € 347,- excl. btw voor twee geweldige dagen, voorbereidende opdrachten, het boek Winstgevende Plannen, een werkboek, werkbladen en een te gek livestream team die er voor zorgt dat het is alsof je in de zaal zit!

Op winstgevendeplannen.nl/event zie je hoe je je livestream-ticket kunt bestellen en wat het inhoudt.

Lees hier alles over Winstgevende Plannen en reserveer je ticket

Tot dan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *