Volg gewoon je gevoel FvS

‘Volg gewoon je gevoel’ is makkelijker gezegd dan gedaan….

Gisteren was ik bij mijn coach. We hadden het over de bril waardoor je naar de wereld kijkt. En hoe die bril bepaalt hoe jij de wereld beleeft. En uiteindelijk hadden we het over het volgen van je gevoel bij het nemen van beslissingen.

Ik reflecteerde op recente beslissingen, en ik realiseerde me dat ik mijn gevoel meer en meer durf te vertrouwen.
Het heeft me jaren gekost voordat ik gewoon eens ging luisteren naar mijn onderbuik, die allang ‘nee!’ ‘NEE!!!’ riep voordat mijn ratio dat ook zag.
Hoe komt dat nou, dat het zo moeilijk is om naar je onderbuik te luisteren? Waarom doen we allemaal ‘ja’, terwijl ons gevoel zo hard ‘nee’ roept?
Waarom kennismaken met iemand terwijl je voelt dat je dat eigenlijk niets brengt?
Waarom een klusje aannemen waar je maar matig blij van wordt, en je zelfs het geld niet nodig hebt?
Waarom het contract met die klant verlengen, terwijl het een rasechte PITA (Pain in the ass) klant is?

Voordat ik mijn antwoord geef, raad ik je aan, geef eerst eens je eigen antwoord. Waar heeft je onderbuik al lang antwoord gegeven, maar heb jij óf niet doorgepakt op dat antwoord óf juist het tegenovergestelde gedaan of besloten?

Het jezelf stellen van dit soort lastige en ongrijpbare vragen, zouden wel eens een snellere route naar zakelijk succes kunnen zijn dan de volgende online marketing cursus 😉

Je kunt je bedrijf nooit verder laten groeien dan dat jij bent. Het ondernemersspel kun je gewoon leren. Daar zijn boeken over geschreven (ik schreef er zelf een paar, en schrijf nu mijn 5e ;-)). Daar zijn cursussen over. Maar hóe jij vervolgens alles wat je leest en leert inzet in de echte wereld, dat gaat over jou. Dat gaat over jou als ondernemer. Wat je denkt. Wat je gelooft. Wat je voelt. In hoeverre je in staat bent leiderschap te nemen over die gedachten en gevoelens. Welke keuzes je maakt. Hoe je omgaat met tegenslagen. Dat alles, bepaalt uiteindelijk jouw succes.
Sterker worden in dit soort ongrijpbare zaken (die we vaak scharen onder mindset) begint bij zelfkennis.

Daarom mijn vraag aan jou: Waarom doe jij soms ‘ja’ terwijl je onderbuik zo duidelijk ‘nee’ zegt?

….. (thinking time)

Mijn antwoord is: angst. Ik denk dat ik mijn onderbuikgevoel vaak negeer, omdat ik bang ben om afgewezen te worden. Om de ander teleur te stellen of om iets te missen. Geld. Een business opportunity. Ik volg dan de veiliger weg. Ik luister dan naar mijn ratio die zegt: Ach, het is maar een half uurtje. Of: het is toch omzet. Of: deze klant brengt tenslotte wel geld op, ook al is hij een pain in the ass. Mijn onderbuikgevoel suggereert graag een moeilijker alternatief. Een alternatief waarin ik voor mezelf moet gaan staan, en even schijt moet hebben aan wat anderen er van vinden. En dat is spannend. En dan is het makkelijker naar mijn ratio te luisteren.

Het zou goed kunnen dat het ook bij jou ‘angst’ is. Angst om afgewezen te worden is naast de angst om dood te gaan een enorme universele angst. Ze lijken een beetje op elkaar. In de oertijd was afgewezen worden namelijk nagenoeg hetzelfde als dood gaan. In je eentje overleefde je niet.

Wat heb ik hier aan? Vraag je je wellicht af? Aan deze wijsheid uit de oertijd?
Nou, ik wil je uitdagen om jezelf beter te begrijpen. Om te gaan zien waarom jíj doet zoals je doet en denkt zoals je denkt. Want als je je jezelf beter leert kennen, wordt het makkelijker om andere keuzes te maken. Dan wordt het makkelijker om jezelf uit te leggen dat je niet meer in de oertijd leeft. Om jezelf uit te leggen dat niet iedereen je aardig hoeft te vinden en dat het geen ramp is als je een business opportunity mis loopt. Als je dat aan jezelf kunt uitleggen, wordt het makkelijker om je onderbuikgevoel te omarmen. En dát levert je op zijn beurt weer heel veel rust, tijd en geld op.
Ja, ook tijd en geld. Ieder besluit wat je niet neemt, kost je tijd. En al die ongenomen besluiten in je hoofd, eten ruimte op van je creatieve brein. Je probleemoplossend vermogen. Je strategische denken. En dat kost gewoon harde pekels.

Misschien is het verschil tussen rommelen in de marge en een miljoenenbedrijf bouwen wel gewoon snellere besluiten nemen 😉

Als je – naast het luisteren naar je onderbuik – nog 7 super concrete tips wilt om snellere besluiten te nemen, bestel dan vast hier mijn nieuwe boek Fundament van Succes – van ZZP naar miljoenenbedrijf. Het valt ergens in het najaar automatisch op de mat (oktober waarschijnlijk), en je ontvangt direct een paragraaf uit het boek, met daarin 8 manieren om sneller beslissingen te nemen.

Plus: je krijgt de komende maanden exclusieve inkijkjes. Láng voordat het boek in de winkel ligt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *